Które wiemy rodzaje porcelany?

Porcelanowe naczynia przepięknie składają się na każdym stole i zachwycają swoim prawym urokiem. To niewielki wyjście na wyrażenie naszego mocnego gustu, ale także statusu majątkowego.

Porcelanowe zastawy stołowe w moc rodzinach przekazywane są z pokolenia na pokolenie, będąc niezwykle ważną pamiątkę. Warto to dowiedzieć się czegoś więcej o tej świetnej masie ceramicznej.

Porcelana powstaje poprzez połączenie kaolinu (glinki porcelanowej), kwarcu oraz skalenia. To związek ilościowy tych minerałów, a dodatkowo temperatura wypalania, decydują o właściwościach finalnego produktu. Na targu dostępne są dwa rodzaje porcelany:
– porcelana twarda (ang. hard-paste), wybierająca się wyższą zawartością kaolinu oraz z tego początku wypalana w czystszej temperaturze (1350 – 1460 stopni Celsjusza), zawiera 40-60% kaolinu, 20-30% kwarcu oraz 20-30% skalenia
– porcelana miękka (ang. soft-paste) ze względu na niższą zawartość glinki porcelanowej wypalana istnieje w mniejszej temperaturze (1280 – 1320 stopni Celsjusza), a części jej faktów to 25-40% kaolinu, 30-35% kwarcu oraz 25-40% skalenia.

Generalnie porcelana powstająca z Chin to prawie zawsze porcelana miękka, natomiast ta produkowana na kontynencie europejskim – porcelana twarda. Ta jedyna określa się większą wytrzymałością oraz dobrą, szlachetną bielą. Przy okazji warto wspomnieć, że barwa, a także masa porcelany myślą na jej jakość – masa ceramiczna winna stanowić niczym najmniej szara, a przy tym delikatna i przejrzysta.

Szczególną odmianą porcelany miękkiej jest porcelana kostna, określana podobnie jako Bone China. W jej składzie, zrobionym w Anglii w nowej części XVIII wieku nie występuje kwarc, oraz w jego miejsce odnosi się popiołu zorganizowanego przez spalenie kości bydła. Porcelana ta powoduje około 25% kaolinu, około 25% skalenia i około 50% popiołu kostnego. Takie proporcje dają porcelanę bardzo wytrzymałą mechanicznie, lekką, o wysokich ściankach niemal przeźroczystych pod światło, o barwie od śnieżnobiałej aż do niemal beżowej (kolor zależy przede każdym od systemu i temperatury wypalania). Produkty z porcelany angielskiej uznawane są za ekskluzywne.

Zastawa stołowa z porcelany prosta istnieje w wielu rodzajach – ze zdobieniami, złoceniami (tutaj ostrożnie, bowiem ten zabieg dekorowania uniemożliwia mycie w zmywarce i przebywania w mikrofalówce), ażurowa, o klasycznych kiedy oraz nowych formach.

Opis admin

Check Also

Koszulki piłkarskie oraz sylwetka drużyny

W obecnym artykule spróbujemy choć trochę zaprzeczyć popularnej tezie „stroje nie grają”. Co prawda tak …