Arbuz – to dobry owoc, pełny wartości odżywczych – pochodzi on ze centralnych i południowych rejonów Afryk

Arbuz – to znakomity owoc, pełny wartości odżywczych – pochodzi on ze centralnych i południowych rejonów Afryki, gdzie rośnie dziko. W kulturze znany istnieje z ok. 1500 r. p.n.e., a na Tradycyjny Kontynent trafił dopiero w XII wieku dzięki zakonowi krzyżackiemu, a obecnie w XIV wieku na obszarze Polski znanych istniałoby trochę wersji tego owocu. 

Właśnie w Europie uprawia się arbuzy w Hiszpanii, Portugalii, we Włoszech, Chorwacji, Francji, Grecji, na Węgrzech, Bułgarii, Rumuni oraz na południu Rosji. W Polsce ma się go również, głównie w cieplarniach również są to grupy mniej przyjemne w zderzeniu z owocami z południa Europy. Arbuzy mogą stanowić dokładne lub podłużne, o kolorze skórki od jasnozielonego do ciemnozielonego, przeplatanymi jaśniejszymi paskami. Najczęściej spotykanym kolorem miąższu jest jasnoczerwony, a są także nowe mniej popularne formy, w których miąższ ma kolor ciemnobrązowy, pomarańczowy, żółty, różowy lub biały. 

100 g tego rezultacie to jakiś 30 kalorii (kcal) – nie jest to zbyt kaloryczny. W medycynie prostej był antidotum na podagrę, podrażnienie wątroby oraz trudności z wydaleniem moczu. W miąższu arbuza otrzymuje się ok. 92% wody, reszta to cukry i błonnik pokarmowy. Arbuzy są te trochę witamin oraz soli mineralnych. Żywieniowo arbuz jest uznawany ze względu na ilość witamin tj: beta-karotenu (witamina A) oraz witaminy C, w ściślejszym stopniu witamin: B1, B2, B5 i B6 oraz minerałów tj: magnezu, fosforu, potasu, miedzi i manganu. Arbuzy są niezwykle świeże i wcale gaszą pragnienie. Miły i orzeźwiający smak zawdzięcza arbuz zawartości kwasu jabłkowego i cytrynowego, ale arbuz to różne źródło likopenu i glutationu, cennych przeciwutleniaczy (likopen jest znajomy ze znajomej zdolności do ograniczenia ryzyka wielu rozmaitych sposobów nowotworów) oraz cytruliny stymulującej odporność. Arbuzy mają ponad słabe działanie przeciwbakteryjne i przeciwzakrzepowe. Dzięki sporej zawartości wody arbuz działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Jego miąższ i sok chwali się podawać chorym w stopniach podgorączkowych. Jest też pewny w działaniu obrzęków spowodowanych zaburzeniami czynności serca i nerek. Dzięki błyszczącej skórce i warstwie wosku, która odbija promienie słoneczne, miąższ arbuza zachowuje niższą temperaturę niż otaczające powietrze, co potęguje wrażenie świeżości. Sok z owocu wpływa tonizująco na skórę, wprowadzone w nim enzymy działają ściągająco, dlatego wykorzystywany jest również jako własny sposób przeciwzmarszczkowy i oczyszczający. Dobre wyniki daje wcieranie soku z owocu w postać wokół oczu, albo okłady z plastrów tego produkcie na brody oraz szyi. Pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.

Kupując arbuzy, należy sprawdzić, czy owoc jest męski oraz przyjazny do spożycia. Najczęściej kupujący pukają w jego rolę gdy wydaje głuchy dźwięk, to stanowi, iż istnieje zobaczyły i lekki. Arbuzów nie można zbyt długo przechowywać. Jeżeli jesteśmy pomysł przechować arbuza, więc dokładnie w pełnie (skoro nie jest za dojrzały, może stać nawet kilkanaście dni), a pokrojone kawałki – owinięte folią w lodówce (maksymalnie 3 dni). Pokrojone kawałki powinno się kupować tylko pod warunkiem, że sprzedawca podzielił owoc przy nas. Zbyt długo leżące przekrojone arbuzy mogą łatwo się zepsuć. Arbuzy świetnie dodają się do deserów, sałatek.

Opis admin

Check Also

Zwykle podajesz śledzie z cebulą ceń w śmietanie. Przekonaj się, że doskonałych opcji istnieje nader dużo.

Zwykle podajesz śledzie z cebulą bądź w śmietanie. Przekonaj się, że wspaniałych możliwości istnieje wysoce …